|
A Magic Mushroom Growers Guide magyar
adaptációja Az eredeti kézikönyv azért jött létre, hogy a
varázsgomba termesztését mindenki számára, viszonylag olcsón lehetõvé
tegye. A könyv módszereinek nagy részét a Psylocybe Fanaticus amerikai társaság
fejlesztette ki, amelyek lehetõvé teszik, hogy laboratórium nélkül,
bárhol beszerezhetõ kellékekkel a termesztés olcsón és hatékonyan
megvalósítható legyen. A kézikönyvet szabadon lehet terjeszteni, kizárólag
nonprofit célzattal. A magyar változat a fordításon kívül megpróbálja a
kellékek magyar beszerezhetõségét, elõfordulási helyét és egyéb
helyi jellegzetességeket is figyelembe venni. A Psylocibe cubensis
illegális pszichotróp növény, ezért a kézikönyv kizárólag infomációterjesztés
céljából íródott és senkit sem kíván törvényszegésre biztatni. A hatályos
magyar törvények szerint a pszilocibin hallucinogén kábítószer, fogyasztása,
termesztése és kereskedelme büntetendõ. A törvényben leírt jogi
következmények jelentõs mennyiségre vonatkoznak, ami a gomba esetében bizonytalan,
mivel a jelentõs mennyiséget általában a halálos adag tízszeresében
állapítják meg, ilyen azonban a pszilocibinnél nem igazán van, mivel nem lehet
túladagolni. A spórák birtoklása nem büntetendõ, mivel azokban még nem
találhat meg a pszilocibin és pszilocin hatóanyag. Tartalom Áttekintés
Áttekintés Hogy gombát termesszünk, egy
alkalmas talajt kell beoltani, amin majd a gombatelep kialakul. Ez a lépés
steril körülményeket igényel mert a talajkeverék nem tartalmaz
védõszereket, így azt megfertõzhetik baktériumok vagy egyéb
kórokozók. Az elsõ fázis a befõttesüvegekben fog lejátszódni,
amelyeket a konyhában lehet elhelyezni. Az üvegekben lévõ táptalaj
alkotóelemei a barnarizsliszt és a vermikulit, amelyek mindegyike kapható. A
táptalajt elõ kell készíteni, majd az üvegekben elhelyezni és
sterilizálni. Miután az üvegek kihûltek, be lehet õket oltani a
spóra fecskendõvel. Ez a fázis kevesebb, mint 25 dollárból kijön és a
ciklus végén kb. 28,35 grammnyi szárított gomba fog teremni. A beoltás után várni kell
addig, amíg a gombatelep teljesen kialakul. Mikor a gombatelep kialakult a
sterilitás már nem lesz nagy gond, mert a telep már elég erõs a
fertõzések elleni védekezéshez. A telep teljes kialakulása 2-3 hét alatt
megy végbe. Ezután a táptalajgombócokat a terráriumba kell tenni, ahol már
megfelelõ nedvesség áll rendelkezésre a gomba növekedéséhez. Amíg a
telep ki nem alakult, nagy fáradozást nem igényel a folyamat. A terráriumnak biztosítania
kell a 90 %-os páratartalmat és a gomba által elõállított széndioxid
eltávolítását. A terráriumba való átköltöztetés után kb. egy héttel a
táptalajgombócokon elkezdenek nõni a gombák. Pár hét elteltével a
kisgazdának már lesz egy pár fogyasztható termése is. A gombócok addig
termelnek gombát, amíg a talaj tápanyagai kimerülnek vagy a nedvességtartalom
lecsökken. Attól függõen, hogy a kisgazda milyen terráriumot készített,
több-kevesebb figyelmet igényel ez a fázis. Ha a késõbb ismertetett
teljesen automatizált terráriumot választottad, csak pár napig kell figyelned.
Többnyire ez a gombák leszedését és a víz pótlását jelenti csak a
párologtatóban. Nagyon valószínû, hogy
a termelési fázis beindulásakor a gombák gyorsabban fognak teremni, mint ahogy
azt a kisgazda felzabálhatná. A gombák elég egyszerûen száríthatók és így
megõrizhetõk több hónapig. A helyzet az, hogy legtöbben a
szárított gombát részesítik elõnyben a frissel szemben. Enyhén szólva
nem olyan jóízûek, mint az élelmiszerboltban kapható gombák. (elég szar
ízûek) Idõnként egy steril
spóralenyomatot kell készíteni, ha a kisgazda a termelési folyamatot folytatni
akarja. Ebbõl a lenyomatból készíthetõ a spóra fecskendõk
tartalma, amivel ugye az új telepeket lehet beoltani. Ez egy kis fáradságot és
nagy figyelmet igényel, mert csak a teljesen steril eljárások sikeresek. Természetesen
ez egyszerûen megkerülhetõ új spórafecskendõk rendelésével.
Egy 10 ml fecskendõnyi spórával egy tucat befõttesüvegnyi telep
készíthetõ. A kisgazda eldöntheti, hogy melyik módszert választja a
folyamatos termeléshez. Spórák beszerzése Spórákat vagy a Psylocibe
Fanaticus amerikai vagy a Smart Botanics holland cégtõl lehet
beszerezni. Magyarországon az utóbbi célszerûbb, mivel a postaköltség és
a továbbítási idõ kevesebb, mint a tengerentúli cégeknél. Itt a spórákon
kívül szinte minden technikai segédeszköz megrendelhetõ. Smart
Botanics A táptalaj elkészítése A gombák tápanyagokból álló
talajon növekednek. Ahogy a házinövények egy cserép földben élnek, a gombák
táptalajból álló gombócokon növekednek. A nagy különbség, hogy a gomba
talajának teljesen fertõzés és baktériummentesnek kell lennie a sikeres
termesztéshez. Bármilyen szennyezõdés a talajon a termesztés
sikertelenségéhez vezethet. A táptalaj elkészítéséhez
szükséges anyagok: ˇ
Kb. háromdecis
befõttesüvegek Lásd még: Befõttesüvegek
helyett... ˇ
Vermikulit ˇ
Barnarizsliszt
(rizst lehetõleg bioboltból vegyél) ˇ
Egy nagyobb fazék
fedõvel ˇ
Mérõedények
ˇ
Keverõtál ˇ
Kalapács és egy
kis szög ˇ
Spóra-fecskendõ
A befõttesüvegeknek
nem szabad, hogy keskenyedõ szájuk legyen, azaz a nyílásuk legyen akkora
vagy nagyobb, mint az üveg teste. Ez azért fontos, hogy a táptalajgombócokat,
amin a kifejlõdött telepek vannak, épségben ki lehessen venni az
üvegbõl. Így a gombócokat majd egyszerûen ki lehet csúsztatni, ha
eljön az ideje. Mielõtt a munkát
elkezded, olvasd el a magyarországi lehetõségeket. 1. lépés Elõ kell készíteni az
üvegek tetejét, hogy a fecskendõvel majd be lehessen oltani a talajt. Ez
a rendszer azért mûködik jól a szokásos nem-steril konyhákban, mert így a
kisgazda nem teszi ki a fertõzés veszélyének a sterilizált talajt. Fogj
egy kis szöget és egy kalapácsot és üss négy lyukat az üveg fedõjébe,
ahogyan az ábra mutatja:
2. lépés El kell dönteni, hogy hány
üvegnyi gombakultúrát akarsz kialakítani. Egy átlagos terrárium kb. 6
táptalajgombócot tud tárolni, de számolni kell azzal is, hogy pár telep
elpusztulhat szennyezõdés miatt és azzal, hogy egyes üvegekben hamarabb
megtörténik a telep kialakulása, mint a többiben. Nem valószínû, hogy
minden üvegben egyszerre lesz készen a telep az átültetésre. A rizsliszt és a
vermiluit elég olcsók ahhoz, hogy több üveggel csinálj, mint amennyi szükséges.
Minden üveghez a
következõ keveréket kell elõállítani: Kell keverni 2/3 csésze
vermikulitot és 1/4 csésze barnarizslisztet. Ha ezeket jól összekeverted, 1/4
csésze vizet kell hozzáadni. Ha egypintes (0,568l) üveget használsz, duplázd
meg a mennyiségeket. Jól össze kell keverni és készen van a talaj, amin majd a
gombatelep kifejlõdik. 3. lépés A következõ lépés az
üvegek feltöltése a táptalajjal. [1]Finoman töltsük
fel az üvegeket, úgy, hogy minél lazább és levegõdúsabb legyen a talaj,
így gyorsabban fog növekedni a telep. Mellesleg minél gyorsabban növekszik a
telep, annál kisebb esélye van egy versenytársnak, hogy tápanyagot vegyen el,
netán az egész táptalajt felhasználja a telep elõl. Tölts fel minden
üveget a tetejétõl 1,27 cm-ig. Ha kifogyott a talaj, vagy keverj még egy
üvegynit vagy egy feltöltött üveget áldozz fel és oszdd el a többi között. A
szint betartása fontos, mert csak így tudod a spórákat beoltani a talajba.
(Különben nem ér bele a tû.) 4. lépés Azt a bizonyos üresen maradt
1,27 cm-i réteget alaposan meg kell tisztítani. Az üvegen nem maradhat talaj a
tömörített gombócon felül. Elõször törölgesd ki a talaj nagy részét az
ujjaddal, majd körkörös mozdulatokkal ismételd meg ezt egy nedvesített
papírtörölközõvel is. Az üvegnek teljesen szennezõdésmentesnek
kell lennie. Ez azért fontos, mert a baktériumok és egyéb kórokozók ezeket a
fennmaradt talajdarabkákat használhatják a megtelepedéshez és innen
megfertõzhetik a gombócokat is. 5. lépés Most pedig a fennmaradt,
megtisztított 1,27 cm-i részt töltsd fel vermikulittal. Ez a rész sima, száraz
vermikulit legyen. Semmi más. Töltsd fel teljesen az üveg nyílásáig. Ez a szint
fogja megvédeni a táptalajt a lebegõ szennyezõdésektõl. Ez
a szint késõbb lesz sterilizálva a talajjal együtt, a baktériumok és
egyéb kórokozók általában nem képesek ezt áttörni és így megfertõzni a
talajt. Ugyanakkor lehetõvé teszi, hogy a gázok kicserélõdjenek a
talajban. A telepnek szüksége van oxigénre, az egyéb gázokat pedig a vermikulit
megszûri. 6. lépés Most, tedd a fedõket a
helyükre. Általában a fedõknek van egy gumi tömítése, amely az üveggel
érintkezik. Hagyományosan ezt a tömítést nem teszik az üveghez, hanem a
fedõ felsõ részére teszik, mert azt hiszik, hogy egyébként túl
feszes lenne a tömítés. Ez nem probléma, tedd a tömítést felülre, ha követed a
hagyományokat. Csavard rá a fedõt szorosan. Figyelj, hogy a négy lyuk
meglegyen a fedõn, különben problémák lesznek az üvegek
felmelegítésekor. 7. lépés Ezután végy egy darab
alufóliát és tedd az üvegek tetejére, és a szélüket hajtsd rá az üveg oldalára.
Magyarul a tetejét borítsd be alufóliával. Ez arra lesz jó, hogy nem engedi a
vízcseppeket befolyni a lyukakon, melyek sterilizáláskor képzõdnek. Ha
úgy szúrtad ki a lyukakat, hogy éles sarkok állnak ki belõle, vigyázz,
hogy ki ne lyukasszák a fóliát. Ha akarsz, tehetsz még egy második vagy
harmadik réteg fóliát is a fedõre, hogy biztos legyél a dologban. 8. lépés Most pedig sterilizálni kell
az üvegeket. Tedd az üvegeket egy nagy fazékba. A fazékba önts annyi vizet,
hogy az üvegek feléig érjen. Forrald vel a vizet, és tedd rá a fazékra a
fedõt. A forrástól számítva 1 óra szükséges a sterilizáláshoz. A víz ne
bugyborékoljon és ne fröcsögjön mindenfelé. Az üvegeknek ne úszkáljanak a
fazékban. A talajnak már megfelelõ víztartalma van, tehát ne önts vizet
az üvegekbe. Az üvegek ne is álljanak teljesen a fazék alján, mert úgy túl sok
hõ menne az üvegekhez, ami a nedvesség csökkenését eredményezné a
talajban. Esetleg tehetsz egy mosóruhát a fazékba és ráállíthatod az üvegeket,
hogy megelõzd az üvegek túlzott felmelegedését. 9. lépés Hagyd lassan kihûlni az
üvegeket. Hagyd õket lefedve abban a fazékban, amiben a sterilizálást
végezted. Hagyd teljesen kihûlni. Az üvegeknek
szobahõmérsékletûeknek kell lenniük a sikeres beoltáshoz. A spórák
elpusztulnak, ha a talaj túl meleg. Ez pár óráig is eltarthat, míg eléggé
kihûlnek. Mindenféle zörejet hallhatsz az üvegekbõl, miközben
hûlnek. Ez a normális. 10. lépés Most jön a legjobb rész, a
beoltás. Feltételezve, hogy van már egy steril fecskendõd teli spórával,
most elkezdheted a beoltást, a termelés elsõ fázisát. (Ha
spóralenyomatod van és nem oldatot, akkor olvasd el a Oldat készítése spóralenyomatból részt.)
Természetesen a tûnek is sterilnek kell lennie. Ha az ujjad vagy bármi
hozzáért a tûhöz, akkor az már nem steril. Ha nem vagy biztos benne, hogy
a tû steril, egy öngyújtóval melegítsd fel izzásig, majd hagyd
hûlni egy pár percig és spriccelj ki egy kicsit az oldatból. Jól rázd össze a
fecskendõ spórát és bizonyosodj meg róla, hogy megfelelõen el van
keveredve. Ezt úgy csinálhatod a legkönnyebben, hogy egy kis levegõt is
felszívsz a fecskendõvel.
A 10 köbcentis
fecskendõ elég egy tucat üvegre, ha egy kicsit spórolsz és nem egészen
egy köbcentit használsz fel egy üveghez. 11. lépés Ez egy könnyû rész.
Tedd az üvegeket egy sötét helyre és várj. A telep kicsi bolyhos foltokként fog
megjelenni a beoltott helyeken. Ahogy az idõ megy, a gombatelep terjeszkedik az
üvegen. A végén az üveg egész felületét ellepi a gombatelep. Általában az üveg
alja a legutoljára betelepített terület. Furcsa színek megjelenése az
üvegen szennyezõdést jelent és az üveget ki kell dobni. Ne adj semmiféle
esélyt. Ha úgy gondolod, hogy az üveg megfertõzõdött, dobd ki!
Pár kórokozó és baktérum olyan toxinokat termelhet, amelyek kinyírhatnak. Csak
azért, mert a gomba növekszik a fertõzés ellenére, nem jelenti azt, hogy
te biztonságban vagy. A gomba fonalhálózata messzirõl is szállíthat
tápanyagokat és nedvességet és könnyen felvehet valamilyen toxint is, amit
elszállít a gombához. Az a tény, hogy te ezt az útmutatót használod, az azt
jelenti, hogy nem vagy képzett gombaszakértõ. Nem tudod, mely kórokozók
és baktériumok halálosak. Ne adj semmiféle esélyt. Egyetlen kivétel a fentiek
alól, amikor a gombatelep színe fehérrõl halványsárgára változik. Ez
akkor fordulhat elõ, ha az üveg felületén lévõ vízcseppek
hozzáérnek a telephez. Egyébként elég szokatlan azoknak a területeknek a
megfertõzõdése, amelyeket már betelepítettek a spórák. A nem
betelepített területek sokkal hajlamosabban a fertõzõdésre. A fenti képek egy tipikus
csírázást és telepítési fázist mutatnak. Ha a spóráid régebbiek vagy a
hõmérséklet nem optimális vagy nem elég jól keverted össze a táptalajt,
a fenti idõhöz nyugodtan adhatsz egy hetet. A gombócnak addig az üvegben
kell maradnia, amíg az üveg egész belsõ felszínét el nem lepi a
gombatelep. Ahogy a talaj egyre jobban be lesz telepítve úgy lassul a növekedés
üteme is. Ez a széndioxid képzõdés miatt van és amiatt, hogy a telep
számára egyre kevesebb oxigén lesz elérhetõ. 12. lépés Ahogy a táptalajgombóc
teljesen be lett telepítve, ki lehet venni a befõttesüvegbõl.
Ennél a pontnál már nemigen van olyan terület, amit a kórokozók könnyen
megtámadhatnának. Amikor a telep kialakult az már általában meg tudja
elõzni, hogy más organizmusok táplálékhoz jussanak és elpusztítsák a
táptalajgombócot. Csavard le a fedõt és
kapard le a felsõ laza vermikulit réteget a szemétbe. Vigyázz, hogy a
talajba ne kaparj bele, mert az területet nyitna a fertõzések
elõtt. Nem is kell ezért az összes vermikulitot eltávolítani, legfeljebb
esztétikai okokból. Fordítsd meg az üvegeket és üssd oda az asztalhoz. (Csak
óvatosan.) A táptalajgombócnak ki kell csúsznia az üvegbõl. A
táptalajgombóc a telep kialakulása közben általában összemegy, így könnyen ki
fog jönni az üvegbõl. 13. lépés A táptalajgombócokat át kell
helyezni a terráriumba. Feltételezzük, hogy már van egy teljesen
mûködõképes terráriumod ebben a pontban. A dokumentumban
megtalálhatod a terrárium elkészítésének módját is. Amikor kiveszed a
táptalajgombócokat, minél kevesebbszer fogod meg õket és minél
finomabban, annál jobb. Alaposan mosd meg a kezed elõtte és a szappant
is alaposan mosd le a kezedrõl, mielõtt megfogod a gombócokat. Ha van kéznél steril
kesztyû, akkor nem hülyeség használni õket. Nélkülük is
elvégezheted az áttelepítést, de jobb, ha használod õket. A
fertõzés a gombák legnagyobb ellensége. Terrárium készítése A terrárium fõ
feladata a magas víztartalom biztosítása a gomba fejlõdéséhez. A
táptalajgombócok a terráriumban fognak élni a termesztési fázis alatt, egészen
addig, amíg ki nem fejlõdnek. Négy különbözõ
lehetõség van leírva a dokumentumban. Az elsõ egy nagyon
egyszerû változat, amely jól mûködik, de csak egy gombóc tárolására
alkalmas. A másik kettõt a Psylocibe Fanaticusnál fejlesztették ki. Ezek
több gombócot képesek tárolni, de naponta töbször is figyelmet igényelnek. Mi
az utolsó megoldást javasoljuk. Ez ugyanolyan dobozt használ, mint az
elõzõ kettõ megoldás, de rendelkezik egy ultrahangos
párologtatóval a páratartalom szinten tartására. Ez elég kevés karbantartást
igényel, és nagyon jól mûködik. Az elsõ típus, a
"Szegény ember terráriuma" nem igényel párologtatást. Ez egy a
terrárium kis térfogatú belsõ levegõjén alapszik és a
külsõ környezettõl légmentesen el van választva. A másik három megoldás egy
növesztõ dobozt igényel. Ezek a terráriumok magas szinten tartják a
dobozban a páratartalmat. Ha akarod, kezdheted egy egyszerûbb változattal
és késõbb átválthatsz egy jobbra, ha elégedetlen vagy az eredménnye.
Persze ha az ultranahgos párologtatós változattal kezdeszm nem valószínû,
hogy át akarsz állni egy másikra. A "Szegény ember
terráriuma" Szükséges: ˇ
2 literes
kólásüveg ˇ
kés Ezt a terráiumot úgy
készítheted el, hogy a kólásüvegbõl kivágsz egy darabot. Ez két célt
szolgál. Az egyik, hogy be tudd tenni a táptalajgombócot az üvegbe. A másik,
hogy az üveg térfogata lecsökkenjen akkorára, hogy a táptalajgombóc
nedvességtartalma párásan tudja tartani a levegõt. Távolítsd el az üveg egy
részét a késsel. Az alsó részét levágni nem túl nehéz, a tetejét már nehezebb
megfelelõen levágni. Ott a legjobb, ahol az üveg átmérõje kezd
csökkeni. Azért fontos a megfelelõ rész kivágása, hogy a végén a
felsõ részt és az alsó részt szorosan össze lehessen majd illeszteni. Legjobb nem az egész részt
rögtön kivágni, hanem elõször kisebb csíkokat, egészen addig, míg az
alsó rész és a felsõ rész szorosan passzolnak egymáshoz. Ha már tudod,
hogy hol kell kivágni azt a részt, alakíts át ily módon több üveget is, hogy
több táptalajgombócot tudj elhelyezni.
A kupakot jó szorosan rá kell csavarni. Egy nyirkos
papírkendõt lehet az üveg aljára tenni, hogy a páratartalom még nagyobb
legyen. Kétszer egy nap az üveget ki kell nyitni, hogy a táptalajgombóc friss
levegõhöz jusson. Célszerû a táptalajgombócot is ilyenkor kivenni és
ventillátorral kicsit átfújni mielõtt visszatennéd. Ez a legnagyobb
hátránya ennek a terráriumnak. Ha egy csomó üveged van, a levegõcsere
elég nagy terhet jelent. Az alap termesztõ doboz (mindegyik késõbbi
változathoz ezt kell használni) Szükséges: ˇ
Hungarocell
hûtõláda ˇ
Drótháló (1/4
vagy 1/2 inches) ˇ
Plexi üveg (csak
ultrahangos párologtató esetében 24 X 24 inch) ˇ
Szilikon ragasztó
ˇ
Páratartalom
mérõ A hûtõládának
nagyon szorosan illeszkedõ fedelének kell lennie. Az elv az, hogy a
páratartalmat meg kell tartani és minél lazábban illeszkedik a fedél, annál
nehezebb ezt megvalósítani. Kivéve talán a hûtõládát, minden mást
megtalálhatsz háztartási boltokban. A lenti ábrákon látható a komponensek
részletezése. Elõre nem lehet megjósolni, hogy mekkora hûtõládát
fogsz végülis használni.
A rácsnak az a feladata, hogy a táptalajgombócokat
távol tartsa a doboz aljától, ahol a nedvesség összegyûlik. Egy olyan
rácsot kell kivágni, ami kb. 2,5 cm-el szélesebb és ugyanennyivel hosszabb,
mint a doboz alja. Aztán egy kombináltfogó segítségével hajlíts le egy kb. 1,2
cm-es részt mind a négy oldalon. Ezeken áll majd a rács, így a rács alatt egy
1,2 cm-es üres rész marad. Ennél nagyobb ne legyen az üres rész, mert az
értékes területet vesz el a gombák elõl, amikor majd növekednek. Ezután, ha kézi spray-t fogsz
használni a párásításhoz, szükséged lesz egy csöpögés elleni védõlapra.
Ha ultrahangos párologtatót vagy akváriumi levegõztetõt használsz
erre a célra, akkor nem kötelezõ, de jó ötlet. A lényeg, hogy a
táptalajgombócokat meg kell védeni attól, hogy a párából kicsapódott víz
esõként ráhulljon. A doboz tetejének alsó részérõl
lecsöppenõ vizet megállítja ez a lap. A lapon kicsapódó víz pedig a
terrárium oldalához fog lefolyni, ahol már a cseppek nyugodtan leeshetnek. Ha a
plexiüveg, amit használsz, mintás, akkor a mintás oldala felfelé nézzen. A
lapnak is mindenképpen simának kell lennie, hogy a cseppek simán leguruljanak a
terrárium faláig és ne essenek le a lapról még mielõtt elérnék. A védõlap elhelyezését
jól meg kell tervezni. A védõlapot ferdén, olyan szögben kell a dobozba
helyezni, hogy rajta a vízcseppek könnyen lefollyanak, de ne vegyen el a gombák
elõl nagy helyet. A lapot úgy kell feltenni, hogy az alját a doboz
oldalába tett csavarok tartsák, a tetejét pedig a másik oldalnak kell
támasztani. A lap jól el kell helyezni, méghozzá úgy, hogy ne zárjon
légmentesen, tehát egy kis rés, kb. fél centi maradjon a lap szélei és a doboz
oldalai között. Ez amiatt kell, hogy a levegõ szabadon keringhessen az
egész dobozban. (a rajzról könnyebben megérhetõ) Ha hungarocell
hûtõládát használsz, a csavarokat úgy csavarozd be, hogy mindkét
oldalon legyen tömítés, különben a csavarok idõvel rongálják a
hungarocellt, amikor pl. karbantartáskor megmozgatod a védõlapot.
Ezzel kész is a doboz. Most el kell döntened, hogy
milyen módszert választasz a páratartalom beállítására és a széndioxidszint
alacsonyan tartására. 1-es módszer: kézi permetezés Ez az eredeti módszer, amit a
Psylocybe Fanaticus is ajánl a házi termesztésre. Ez a legolcsóbb módszer. Ez a
legmunkaigényesebb és egy elég fárasztó munkarendre kényszerít téged. Ami a
dobozon kívül ehhez a módszerhez kell, az egy spray (növénylemosó spray-s
üveg), amivel idõnként be kell permetezned a terráriumot a páratartalom
fenntartásához. Az eljárás a
következõ: legalább négyszer naponta igényel a terrárium nedvességet,
amit ezzel a spray-vel kell megoldanod. Legalább kétszer naponta a
felhalmozódott széndioxidot el kell távolítani. Egyszer egy nap pedig a el kell
távolítani a kicsapódott és felhalmozódott vizet. Egyszer egy nap el kell
távolítani a vizet a terrárium aljáról. Használhatsz frottírtörülközõt a
víz felszívására vagy óvatosan távolítsd el a táptalajgombócokat és öntsd ki a
vizet. Ha ez utóbbit választod, nagyon óvatosan kezeld a táptalajgombócokat.
Ahol hozzáérsz a táptalajgombóchoz, ott nem fog teremni. Mindig ugyanazon a
helyen fogd meg õket, ahányszor csak kiveszed õket. Kétszer
egy nap a felhalmozódott széndioxidot el kell távolítani. Az egyik módszer az
eltávolításra, hogy kiveszed a védõlapot és 10-15 percig a
fedõvel kilegyezed. A másik módszer jobban bejön, amikot is egy
hajszárítót kell használnod. Tedd le a terrárium aljára, hogy a nyílása felfelé
nézzen és kapcsold be. Ez minden felhalmozódott széndioxidot el fog távolítani.
Ügyelj arra, hogy a forró levegõ, amit a hajszárító kifúj, ne
érintkezzen a táptalajgombócokkal, mert azok megsérülhetnek. Ha a hajszárítón
van "meleg" és "hideg" beállítás, használd inkább a
hideget. Van, aki inkább porszívót ajánl, ezzel még gyorsabban eltávolíthatod
az elhasznált levegõt. Ahhoz, hogy megfelelõ
nedvességet tudj létrehozni a terráriumban a spray-vel, a spray-nek finom
párafelhõt kell tudnia produkálni. Bármilyet is választasz (konyhai, kerti,stb.),
bizonyosodj meg róla, hogy nagyon finom párafelhõt fúj ki. Azt is
ellenõrizd, hogy semmilyen szert ne tartalmazzon. Teljesen tisztítsd ki.
Legegyszerûbb elmenni a boltba és venni egy jó minõségût.
Hogy a megfelelõ páratartalom létrejöjjön, a következõképp
csináld: nyisd ki egy kicsit a doboz tetejét és ferdén permetezz be, úgy hogy
az kb. a védõlap közepére érjen. Nézd meg a rajzot.
Miután kb. 5 másodpercig permeteztél, húzd ki a
spray-t és gyorsan csukd le a tetõt, hogy a pára megmaradjon. A kis
vízcseppek nagyon megemelik a nedvességet a dobozban. A táptalajgombócokat soha
ne fújd közvetlenül. A gombatelep nagyon érzékeny és még ez is károsíthatja. A
terráriumba legalább naponta négyszer fújj, de jobb, ha többször. Az a módszer mûködik és
nagyon olcsó, de ezzel minden jót elmondtam róla. A terrárium rabszolgájává
tesz téged. Ha véletlenül kihagysz egy pár permetezést, a gombák fogják
megsínyleni. Ráadásul ezzel a módszerrel csak kevés gombát tudsz gondozni. A
gombák rengeteg nedvességet vonnak ki a levegõbõl és ez a módszer
nem sok többletet ad. 2-es módszer: akváriumi
levegõztetõ használata Az alapvetõ része
ennek a módszernek szintén a Psylocybe Fanaticus nevéhez fûzõdik.
Itt megtalálhatsz egy pár fejlesztést és adaptációt, amit az eredeti módszer
nem tartalmazott. Az ötlet a párologtatásra az, hogy buborékokat fújunk vizen
keresztül. Ehhez egy akváriumi levegõztetõt használunk fel. Ez a módszer olcsó és
lehetõvé teszi, hogy ne kelljen állandóan odafigyelned a terráriumra.
Van egy kis korlátozás, attól függõen, hogy hogyan valósítod meg,
méghozzá az, hogy ez a módszer csak kb. 15%-al tudja növelni a páratartalmat. A
gombának pedig legalább 85%-ra van szüksége. Ha a páratartalom 70% alá csökken,
problémáid lesznek még ha teljesen automatikus módszert választottál is. Ha
nemcsak egypár gombát nevelsz, elképzelhetõ, hogy ezzel a módszerrel nem
tudod megfelelõen magasan tartani a páratartalmat. Idõnként
kézispray-el is be kell permetezned a terráriumot, hogy növeld a
levegõztetõ által elõállított páraszintet. Párszor egy nap
elég lesz. Minden szükséges kelléket meg
tudsz venni egy kisállat kereskedésbõl: ˇ
alkalmas doboz a
víznek ˇ
akváriumi
levegõztetõ ˇ
egy méteres
mûanyag csõ a levegõztetõhöz ˇ
buborékkõ opcionális: 50 wattos
merülõmelegítõ opcionális: angyalhaj vagy
mûszál
3-as módszer: ultrahangos párologtató
használata Ez a legjobb módszer. Ez
megóv attól, hogy a terrárium gondozása minden idõdet elvegye. Könnyedén
elõállítja a szükséges páratartalmat több gomba számára is és
automatikusan eltávolítja a széndioxidot is. Egyetlen hátránya, hogy az
ultrahangos párologtatók kb. 40 dollár körül vannak. Egy kicsit többért már
nagyon jót kapsz, kicsit kevesebbért egy kommersz változatot. De mindegyik
megfelel a célra. A gõzzel
mûködõ párologtatót nehéz használni, mert túl meleg párát állít
elõ, ami károsíthatja a gombát. A másik bajuk, hogy nagyon zajosak és
általában nincsen szabályozójuk sem. Szükséges: ultrahangos párologtató Elõször is egy kis
lyukat kell fúrni a doboz tetejébe a víz és a széndioxid elvezetésére. Elég
nagynak kell lennie ahhoz, hogy nehogy elduguljon a vízcseppektõl. 1,2-2
cm körül jó lesz. Ez a módszer egy ultrahangos
párologtatót használ, amely közel 100%-os páratartalmú levegõt állít
elõ. A légáramlat nagysága korlátozott, mert annak keresztül kell mennie
egy 1 cm-es csövön. Ez pont jó, mert mi korlátozni akarjuk a levegõ mennyiségét.
A párologtató nagyon párás levegõt állít elõ, amiben
vízrészecskék is vannak. Ha ezek a kis részecskék találkoznak, vízcseppet
alkotnak, mi pedig nem akarjuk, hogy a táptalajgombócokon víz váljon ki. Ezért
a levegõt több lépcsõn keresztül fogjuk a terráriumba bevezetni. Tehát a levegõt ki
kell szárítani. A levegõt keresztülvezetjük több olyan lépcsõn,
ahol örvényleni tud és a számunkra felesleges víz le tud csapódni. Ezeket a
szinteket 2 literes üres kólásüvegekkel (vagy vmi egyéb hasonló üveggel) valósítjuk
meg. Az üvegek összekötéséhez 1 cm átmérõjû mûanyag csöveket
használunk. Minden mûanyag
csõnek hornyoltnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem négyzetesen
kell elvágni, hanem éles szögben. Ez ahhoz kell, hogy a levegõ
nedvessége még azelõtt lecsapódjon, hogy elérné a csõ végét. Ha
nem így tennénk, nagy vízcseppek képzõdnének, amelyek eltömíthetik a
csövet. Ilyen esetben pedig a terráriumhoz el sem érne a páradús levegõ.
Fúrj egy 1 centis
méretû lyukat a párologtató kivezetõ nyílásába. Tegyél bele egy
alátétet. Tegyél ragasztót abba a nyílásba, ahol a levegõ normális
esetben távozna. Ezt a nyílást teljesen be kell tömnöd. Az egyetlen kijárat a
pára számára csak az a csõ lehet, amit az imént fúrt lyukba teszünk
majd. Szedd le a címkéket a
kólásüvegekrõl. Bármilyen nagyobb mûanyag tartály megteszi, de a
kétliteres kólásüvegek tényleg nagyon jók, mert lehetõvé teszik, hogy
beléjük nézz. (Sok más üveg színezett és nem jól látható a belsejük) Ez
késõbb hasznos lesz a terrárium mûködõképességének
megállapításához. Könnyebben észre fogod így venni, hogy összegyûlt-e már
annyi nedvesség az üveg alján, hogy ki kell üríteni. Melegíts fel egy kb. 1 centis
csavart egy propános pákával vagy gáztûzhely felett. Öngyújtó is jó, de
azzal elég sokáig tart. Nem árt, ha egy kombináltfogóval tartod. Ha a csavar
már elég forró, gyorsan és hirtelen szúrj vele két lyukat minden kólásüveg
aljába. Nézd meg a rajzot.
Szándékosan használtunk a kívánt lyuknál kicsit kisebb
csavart. A forró csavar egy kicsit nagyobb lyukat "olvaszt" a
mûanyagba, mint amekkora saját maga. Mégegyszer be kell tenni a csavart a
lyukakba, kicsit megforgatni, hogy a lyuk elérje a kívánt vastagságot. Néha
maradnak kis darabkák a lyuk mentén, használj egy éles kést az eltávolításukra.
Tegyél be a lyukakba egy-egy alátétet és ellenõrizd, hogy a
mûanyagcsõ jól passzoljon bele. Könnyedén, de légmentesen kell
benne lennie. Ez azt jelenti, hogy ne legyen annyira szoros, hogy
jelentõsen összenyomja a csövet. Csatlakoztasd a csövet a
párologtatóból az elsõ kólásüvegbe. A csövek mindkét végét le kell
hornyolni. Majd csatlakoztasd ezt az üveget a következõhöz. Ezt addig
csináld, míg mind a 4 kólásüveget össze nem kötötted. A rajzon három üveg
látható, de elõször köss csak össze négyet. Majd az utolsó üveget a
terráriumhoz kell csatlakoztatni. Egy lyukat kell szúrnod a terrárium oldalába
és bedugnod rajta a csövet. Természetesen a lyuk a védõlap felett
legyen, a levegõ csak erre a területre áramolhat. Ezt a
következõképp lehet megvalósítani:
Az ultrahangos párologtató-rendszer
tesztelése Töltsd fel a párologtatót
vzzel és állítsd be az kólásüvegeket a terrárium és a párologtató közé.A
csõben nem lehet sehol folt, mert azon lecsapódhat a víz és eldugíthatja
a csövet a levegõ számára. Így a lecsapódás miatt a víz végigfolyna a
csövön, ahelyett, hogy páradús levegõként távozna a csõ végén. Állítsd be a páraszintet
minimálisra. Ez is általában több, mint amennyi kell. Adj idõt, hogy a
rendszer stabilizálódjon, majd ezután nézd meg, hogy minden kólásüvegben
kevesebb pára van, mint az elõzõben. Általában 3 üveg elég, de ez
függ a párologtatódtól és a környezet páratartalmától is, lehet több, lehet
kevesebb. Tegyél hozzá, vagy vegyél el üvegeket, ha szükséges. A terrárium páratartalmának
90% körül kell stabilizálódnia. Ez az ideális ahhoz, hogy még ne keletkezzen
vízlecsapódás a táptalajgombócokon. Azt vedd figyelembe, hogy az általában
kapható páratartalomjelzõk nem túl pontosak. A növekedési ciklus Ez a rész a címet figyelmbe
véve relatíve rövid. Ez azért van, mert ha eljutottál erre a pontra, már csak
arra kell figyelned, hogy a gombáknak minden feltételük meglegyen a
növekedéshez. Amikor beletetted a teljesen
teleppé fejlõdött táptalajgombócokat a terrárumba, azoknak még azért egy
pár dologra szükségük lesz ahhoz, hogy gombává fejlõdjenek. Magas
páratartalom, 29,5 C alatti hõmérséklet és egy kis fény. Amikor a
fonalhálózat elég táplálékot össze tudott gyûjteni, jelt ad, hogy
indulhat a gombává növekedés, a feltételek megvannak hozzá. Az indítás némi
fényt és 23,8-26,6 C körüli hõmérsékletet igényel. A gombák növekedése
elindul magasabb hõmérsékleten is és utána is gyorsabban nõnek.
De annak a kb. 5 F-es sávnak meg kell lennie az indításhoz. Kb. egy hét telik
el, hogy az elsõ gombafejek kibukkannak a gombócokból, feltéve, ha
azokat pont akkor költöztetted át, amikor azok 100%-osan telepet képeztek. Ez
csak pár nap múlva történik meg, amikor a fonalhálózat teljesen kialakul, de
eltarthat hetekig is, ha a feltételek nem túl jók a táptalajgombóc számára. Ha a hõmérsékletet
23,8-26,6 C körül tartod, akkor így állandóan új gombakifejlõdést
indítasz és egyúttal jó környezetet teremtesz a már kibújt gombáknak a teljes
kifejlõdéshez. Ez a legegyszerûbb módja a növesztésnek, ha mindezt
el tudod így rendezni. Ha eltérsz ettõl a hõmérséklettõl,
a gombák gyorsabban nõnek ugyan, hamarabb kapsz egy pár gombát, de a
telep már csak ritkábban fog gombakinövést produkálni és egy csomó idõt
várhatsz megint új gombákra. A táptalajgombócnak némi
fényre is van szüksége a gombanövekedés beindításához. A gombák nem növények és
nincs szükségük fényre. Ennek ellenére a P. cubensis egy fototróp gomba. Ez azt
jelenti, hogy a fény hatására indul meg egy hormonális hatás, ami a gombává való
alakulást beindítja. Ha éppen hogy látod a terráriumban a táptalajgombócokat,
az már elég fényt jelent a telepnek. Sok gombaszakértõ gondolja, hogy a
fényre a növekedési szakaszban is szükség van, mert irányjelzõként
szolgál a gombának, amely éppen "átnövi" magát a táptalajon. A
természetben a P. cubensis gyakran egy nagy halom tehéntrágyában él. Amikor a
gomba átnõtte magát a "táptalajon", a fény információt ad a
gombának, hogy kint van, lehet spórát szórni a levegõbe. Nem túl jó
ötlet a gombának a táptalaj belsejében kinõnie, mert akkor nem tudná a
spóráit szétszórni. Amilyen megvilágítás neked otthon van, az biztosan jó lesz.
Napfény, fluoreszkáló vagy izzó fénye tökéletesen megfelel. Elvileg egy pár
perc elég a fénybõl egy nap, de egy-két óra kell a garantált indításhoz,
ha minden más (páratartalom, hõmérséklet. fonalhálózat
kifejlõdése) rendben van. Ha mesterséges megvilágítást használsz,
vigyázz, hogy ne tedd túl közel a terráriumhoz, nehogy túlzottan felmelegítse. A táptalajgombócok nagyon
fehér színt öltenek, amikor áthelyezed õket a terráriumba. Hamarosan
vékony, bolyhos réteg vonja majd be õket. Ha a gombócokon nem akar
kifejlõdni semmi, csak ez a boholy lesz egyre nagyobb, akkor az annak a
jele, hogy túl nagy a páratartalom és lejjebb kell venni. Aki a párologtatós
rendszert használja, annak általában ez az egyedüli oka a sikertelenségnek,
miután a telepképzõdés sikeres volt. Amikor a gombaszárak kezdenek
nõni, úgy néznek ki, mint egy átlagos szár kis szekciójai lennének.
Innen van a név is. A szárak vége hamarosan sötétbarnára színezõdik.
Ebbõl lesz a kalap. Ha a gombócok frissek, a kis gombák elõször
tömeget gyûjtenek, kis golyókat képeznek kb. biliárdgolyó méretben.
Ezután kezdenek felfelé nyúlani mialatt végig növelik súlyukat is. Ha a gombák teteján telep
kezd el nõni, az annak a jele, hogy túl alacsony a páratartalom. Ekkor
gyorsan helyre kell állítani a szintet, mert közel állsz a kudarchoz. Ellen kell állnod annak a
csábításnak, hogy akkorára növeszd a gombákat, amekkorára csak lehet. Jelentõsen
több psilocybin képzõdik a növekedés elsõ szakaszában. Ha hagyod
túl nagyra nõni a gombát, egyszerûen elpocsékolod a tápanyagot.
Ráadásul minél nagyobb a gomba, annál szarabb az íze. Utoljára, a fonalhálózat
így leterhelõdik és más gombák növekedését lassítja. Akkor kell leszedni
a gombát, amikor a kalap alatti fátyol kezd leszakadni a szárról. Átlagosan üvegenként 4,6
átlagos méretû gombára lehet számítani. Az átlagon azt kell érteni, hogy
egy üveg egy hét alatt 1 gombát tud produkálni, de ez a szám változhat. Minél öregebbek a gombócok
annál kevesebbet termelnek és annál bonyolultabb a gombáknak benne
megnõni. Ez azért van, mert a korábbi lakók már elég sok nedvességet
elfogyasztottak belõle. Ilyenkor meg kell nézni a gombákat kibújáskor és
a növekedés kezdetekor. Ha a gomba nem képes kalapot növeszteni, azt
kiszedheted, de ez már sajnos annak a jele, hogy a gombóc kezd kimerülni. A gombák szárítása és tartósítása Miután termesztettél és
leszüreteltél már egypár gombát, elgondolkozhatsz rajta, hogyan tartósítsd
õket. Csak rövid ideig tarthatók ugyanis friss állapotban.
Elõfordulhat, hogy csak egy gombát tudsz épp leszüreltelni és az nem
elég egy dózishoz. Máskor túl sok gombát kell leszedned, ami pedig túl sok egy
dózishoz. Másképp szólva, olyan szituációba kerülhetsz, amikor jobb lenne
félretenni valamennyit. És esetleg, még ha ez elképzelhetetlen is számodra,
elõfordulhat, hogy épp nincs idõd vagy kedved trippelni. Jó hír,
hogy megfelelõ szárítás esetén a gomba szinte minden pszichoaktív komponense
több hónapig megõrzõdik. Többféle módszer van a
kiszárításra, de mi a legjobbat biztosítjuk. Akármit is csinálsz, a lényeg,
hogy ne használj hõt a szárításhoz. A hõ nagyon ártalmas a
pszichoaktív komponensekre. Drasztikusan csökkented a gomba hatását, ha
hõvel szárítod. Szükséges anyagok: ˇ
1/4 inches
drótháló ˇ
régi mosóruha
vagy törlõrongy ˇ
Anhydrous calcium
chloride ˇ
nagy tál
szellõzõlyukakkal Néhány font kalcium klorid
kapható pár dollárért a nagy bevásárlóközpontokban. Néha festékboltokban is kapható,
mivel a kalcium-kloridot festés elõtt dohos helységekben a levegõ
szárítására használják. Ha lehet, utántöltõ konténereket vegyél. Ez
olcsóbb, mintha vennél egy olyan készüléket, ami kalcium-kloridot használ a
levegõ párátlanítására. Neked úgyis csak a kalcium-klorid kell, a
készülék nem. A szárítókamra aljában kell
egy résznek lennie, ahol összegyûlik a víz. Ez lehetõvé teszi,
hogy a kalcium-klorid hosszú ideig használható legyen. Ugyanis ahogy kivonta a
vizet a levegõbõl, a víz csepp formájában leesik az edény aljára,
így a kalcium-klorid nem telítõdik vízzel egyhamar. A kalcium-kloridot
egy rongyra kell tenni egy dróthálóra,amelynek 1/4 inch-el feljebb kell lennie
az edény aljától. A rongydarab megakadályozza, hogy a kalcium-klorid lepotyogjon
és lehetõvé teszi, hogy a kicsapott víz lecsöpögjön az edény aljára.
A kalcium-kloridot egyenletesen kell szétteregetni. Ha
ezzel kész vagy, esetleg megerõsítheted szalagokkal vagy akármivel az
edényt. Szükséged lesz mégegy köralakú dróthálóra. Ezt a kalcium-kloridos háló
felé helyezd, hogy közöttük legyen azért egy kis hézag. Ezen lesznek majd a
gombák. Vigyázz, hogy a kalcium-klorid ne érjen a gombákhoz, mert kis mennyiség
felszívódhat, ami nem igazán egészséges! Ennyi az egész, amennyi kell
a gombák kiszárításához minimális hatásveszteség mellett. Egyszerûen
szedd le a gombákat és tedd a dróthálóra. Zárd le az edényt lehetõleg
légmentesen. A gombák a következõ napokban elkezdenek összemenni. Kb.
három nap múlva megkeményednek, ekkor már nagyon kicsi a nedvességtartalmuk. If
you are not pushed for space inside the drying chamber, you may was well leave
them there for five or six days to thoroughly dry them. Miután eltelt a három nap és
a gombák kiszáradtak, tedd egy légmentesen lezártható zacskóba õket.
Minél jobban kiszáradtak a gombák, annál tovább fognak elállni. Az ok, hogy a rendszer ilyen
jól mûködik a gombák szárítására, az, hogy a kalcium-klorid egy nagyon jó
aszalóanyag. Majdnem a teljes nedvességtartalmat el tudja távolítani a
levegõbõl. Ennek ellenére némi víz felgyülemhet az edény alján. A
gombák 92%-ban vizet tartalmaznak. Az a víz, ami eltávozik belõlük, az
edény alján lesz megtalálható. Amikor a nedvesség kezd
összegyûlni az edény alján, egyszerûen ki kell önteni, a
kalcium-kloridot pedig tovább lehet használni. Az edény addig mûködik
megfelelõen, amíg elég kalcium-klorid van benne. Légy óvatos, ne
szennyezd be az edény oldalát vagy a felsõ rácsot a maradék
kalcium-kloriddal. Nehogy hozzáérj ilyen kézzel a gombákhoz. Egyrészt még
szarabb íze lesz, másrészt így a gomba nem lesz teljesen kiszárítva, mert a
kalcium-klorid, ami rákenõdött, vonzza a nedvességet. Ahányszor kiüríted
a vizet, legjobb az egész edényt jól kimosni. Spóraoldat készítése Elõfordulhat, hogy a
spórákat nem fecskendõben, hanem spóralenyomatként kapod meg. Ilyenkor a
spóralenyomatból oldatot kell készíteni, hogy a beoltást elvégezhessük. A
sterilitás a kulcs. Ha a spóralenyomat fertõzött, vagy fertõzést
viszel be a fecskendõbe, késõbb ebbõl bonyodalmak
származhatnak. A helynek, ahol dolgozni fogsz, tisztának kell lennie, legjobb,
ha gumikesztyût is használsz a művelethez.. A szükséges anyagok ˇ
A spóralenyomat ˇ
10 köbcentis
fecskendõ hosszú tûvel ˇ
Kémcsõ
vagy zárható üvegpohár (akkora, amekkora a kávéscsészébe belefér) ˇ
Kávéscsésze ˇ
Öngyújtó ˇ
Kés ˇ
Mikrohullámú
sütõ Elõször is,
sterilizálni kell a kémcsövet vagy az üvegedényt, amit használunk. Az
üvegedényt a keverék felrázásra fogjuk használni. Ha a fecskendõ nem
steril, akkor azt is sterilizáljuk. Ezenkívül szükség van némi steril vízre is,
amiben a spórákat feloldjuk. Töltsd meg a kávéscsészét
vízzel és tedd bele a kémcsövet (vagy az edényt), hogy a víz ellepje. Tedd be a
mikrosütõbe és forrald tíz percig. A víz ne forrjon túlzottan. Lényeg,
hogy bármilyen edényeket használsz, mindkettõ hõálló legyen,
legalábbis bírjon ki egy kis forralást. Ezután vedd ki az üvegedényt és öntsd
ki a vizet belõle. (egy kicsit hagyj a fecskendõhöz) Tegyél egy
fedelet az üvegre, hogy a levegõben lévõ baktériumok ne
fertõzzék meg, amíg a fecskendõvel foglalkozol. Szívj fel forró vizet a
csészébõl a fecskendõbe, majd nyomd ki és ezt ismételd egy
párszor meg. Ez elég jól kitisztítja és sterilizálja a fecskendõ
belsejét. Ez természetesen akkor kell megtenned, ha a fecskendõd már
volt használva. Az utolsó adagot ne nyomd ki belõle, hanem hagyd benne
lehûlni. A spórák elpusztulnak, ha túl meleggel érintkeznek. Várd meg,
míg a fecskendõ és az üveg is lehûl egy kicsit. Addig sterilizáld
a kést és a tût is, melegítsd fel öngyújtóval, majd hagyd ezeket is
kihûlni. (Addig vigyázz, hogy senki se használja õket.) Óvatosan
nyisd fel a spóralenyomatot, majd kaparj egy kicsit (0.6 X 0,6 cm-es részt) az
üvegbe. Ennyi spóra bõven elég egy 10 köbcentis fecskendõhöz.
Cseppents a fecskendõbõl egy pár cseppet az üvegbe és a
fecskendõ tûjével kevergesd el, hogy a spórák feloldódjanak a
vízcseppekben. Ezután nyomd bele az vizet a fecskendõbõl az
üvegbe, majd ismét szívd vissza. Ismételd meg egy párszor, hogy a spórák
tökéletesen elkeveredjenek. Ha a spórák régóta álltak, akkor hagyd az oldatot 6
órát a fecskendõben állni, hogy a spórák rehidratálódjanak. Ez egyébként
nem feltétlenül szükséges, mert ha a spórák minden valószínûséggel az
üvegekben is képesek rehidratálódni. Elkezdheted a beoltást, ha mindennel kész
vagy. Dózis és a fogyasztás módjai Elõször is,
bizonyosodjunk meg egy pár dologról, hogy jól értjük. Mielõtt
elkészítenéd a dózist, döntsd el, hogy olyan ember vagy-e, aki kedveli magát és
nem félsz önmagadtól. Remélhetõleg nem volt at életedben semmi nagy
trauma. Ha ezeknek nem felelsz meg, akkor ne vedd be a gombát! Keress más
drogot. Rendben, eldöntötted, hogy akarod a gombát. Végsõ soron, mi a
szarnak termesztetted ezeket a kis ördögöket, ha nem akarsz trippelni? A
legfontosabb kérdés, amit meg kell válaszolni, mennyire keményen akarsz
trippelni? Egy 80 kilós embernek például, aki soha nem ivott még alkoholt, a
következõ tanácsot adnám. Az adagok a példa szerint 1 sörtõl 12
sörig terjednek. 1 sörtõl már érezhetsz valamit, de minden normális. 4
sör elég ahhoz, hogy érezd, mit csinál az alkohol, de még mindent
ellenõrzés alatt tartasz. 6 sörnél már kezdesz berúgni. 12 sörnél már jó
alaposan bebasztál és lehet, hogy ki is ütöd magad. Tehát a kezdõnek én
4 sört ajánlanék, ez megmutatja, hogy milyen jó érzés alkoholt inni, de
egyúttal még semmi bajhoz sem vezet. Ezek a gombáknak eléggé
azonos a hatása. Mindegyik ugyanazon a táptalajon és ugyanolyan körülmények
között lett termesztve. Ha 4 átlagos P. cubensis eszel meg, lb. olyan szintre
jutsz, mint az alkoholnál a 4 sörös példa. De ez relatív, a gombaélmények
teljesen mások is és erõsebbek is, mint az alkohol. Tehát
valószínûleg sokkal erõsebbnek érzed majd a 4 gombát a 4 sörnél és
teljesen másnak. Ez a természetes. De a skála alacsony részén maradsz.
Egyébként mi az, hogy átlagos gomba? A gombák olyanok, mint a
hópelyhek. Nincs két azonos közöttük. Én azt hívom átlagos gombának, aminek kb.
3 inches szára van és kb. 1 inch a kalapjának átmérõje. A fent ismertetett
szárítóeljárás a legminimálisabb hatásvesztést okozza csak. Sok forrás írja,
hogy a szárított gomba sokkal gyengébb, mint a friss. Ha mindent úgy csináltál,
ahogy a doksiban áll, akkor ez az állítás hamis. De tõled függ, hogy
frisset eszel vagy szárítottat. Sok ember egyrészt furcsán érzi a nyers
gombaevéstõl magát, másrészt a nagy probléma az íz. Sokak szerint ez a
gomba sohasem nyerne szakácsversenyeken. Próbálj ki különféle elkészítései
módszereket, hogy melyik számodra a legjobb. Sokan úgy találják, hogy ezek
a gombák émelygést, hányingert is okozhatnak. Valaki ajánlotta, hogy a
gyógyszertárban kapható emésztést könnyítõ tabletták segíthetnek. Ennek
használata sokkal könnyebbé teszi a gomba fogyasztását azoknak, akik érzékenyek
erre az ízre. Sokan pedig az alkohol és a gomba egyszerre fogyasztásától óvnak.
Még a vasgyomrú emberek is kitehetik a vacsorájukat, ha ezt figyelmen kívül
hagyják. Ha a gomba ízét undorítónak
találod, csomagold be burritós vagy mogyorókrémes szendvicsbe. Így ugyan
valamivel késõbb fog hatni a gomba, de legalább nem érzed az ízét. Sokan
jól megrágják, majd a végén leöblítik narancsjuice-al. Valaki viszont annyira utálja
az ízét, hogy rendkívüli intézkedésekkel próbálja az ízt teljesen eltüntetni.
Sok népszerû recept létezik. Az elsõ recept kivételével
mindegyiknek van egy közös problémája. Mindegyik hõt használ. A
hõ egy csomó pszilocibint hatástalanít, így sokkal többet kell bevenned
ahhoz, hogy olyan hatást érj el, mintha nyersen etted volna. De ez végülis nem
túl nagy probléma, elég gombát tudsz termeszteni, ha kell. A 25%-50%-os
hatásveszteség nem túl ideális, de megérheti azoknak, akik annyira irtóznak az
ízétõl. Az igazi probléma azonban az, hogy nem tudod pontosan, mekkora
veszteséget szenvedett a psilocibin tartalom és végülis mennyivel többet kell
enned, mint egyébként. Ezért légy nagyon óvatos. Gomba juice Tégy pár kanál fagyasztott
juice koncentrátumot egy keverõbe. Adj hozzá egy kis vizet, jégkockát és
a gombákat (frissen vagy szárítottan). Egy percig keverd a géppel, miután
kikapcsoltad, hagyd állni egy pár percig. Aztán megihatod. 500 mg-os C vitamin kapszulát
lehet még bele tenni, ami még erõteljesebbé teszi a juice ízét, ez pedig
jól elmossa a gomba ízét. Gombatea Take the fresh mushrooms (6-7
per person depending on size of caps) and cut the caps and stems into very
small pieces. Place mushroom pieces into medium sized pot 3/4 filled with
water. Boil the water along with the mushrooms. Boil for ten minutes. Remove
from the heat and let cool for 10 more minutes. Strain mushrooms with a coffee
filter, or paper towel. At this point, if you truly desire tea, a mint flavored
version works well. Otherwise, kool-aid is an option. Grape kool-aid mixed
stronger than usual will definitely cover the taste. Serve with ice to chill
the kool-aid to the desired temperature. Gombaleves Using Ramen Pride or any
other dried noodle soup, follow directions on package, except put cut and
cleaned mushroom pieces in the broth. Prepare as usual. If the mushroom pieces
are small they are relatively unnoticeable. Mushroom Pizza Cook your favorite frozen
pizza according to directions. Several minutes before the pizza is done cooking,
add finely sliced fresh mushroom pieces to the pizza. Optionally, you can add
some grated cheese on top of the newly added mushroom pieces. Adding cheese
will help encapsulate the mushroom pieces and dramatically help mask the taste.
Place pizza back in oven and cook until done. Nyilvánvalóan, pár ember
beszámolt "agyfagyasztó" élményekrõl is. Bad trip-ek ritkák a
gombázásnál, de elõfordulhatnak. A leggyakoribb oka a bad tripeknek az,
hogy nagy dózist vettél be olyan gombából, ami olyan táptalajból kelt ki,
amiben valamilyen fertõzés alakult ki. A toxinokat felszívta a gomba és
ahogy növeled a dózist, úgy egyre valószínûbb a bad trip
lehetõsége. A fertõzésre mindig figyelni kell, de ha nagydózisú
utazásokat tervezel, akkor abszolút kötelezõ. Gondolkodj el rajta.
Milyen jól fogod magad érezni, ha elõjön egy jó kis toxikus allergia egy
kemény trip közben. Az e-mail üzenetbõl, amit ez ügyben kaptam, kiderül,
hogy nem valami kellemes. Dobj ki minden olyan üveget azonnal, mihelyt a fertõzés
bármilyen nyomát észrevetted. Egy utolsó megjegyzés. Ha úgy
találod, hogy túl sokat vettél be a gombából, csak jusson eszedbe, hogy a
bevétel után 90 perccel éred el a trip csúcspontját. Utána a dolgok kezdenek
normálissá válni. A jó hír az, hogy a psilocybint nem lehet túladagolni. Ha
ezeket észben tartod és elhiszed, akkor könnyedén átvészelheted a nagydózisú
utazást is. Magyarországon Magyarországon elég ritkák az
olyan befõttesüvegek, amelyeknek szélesedõ nyakuk lenne.
Tökéletesen megfelelnek a célra az üvegpoharak, amelyekbõl biztosan
találunk a célnak megfelelõt. Az üvegpoharakat alufóliával takarjuk le
és rögzítsük. Csak a sterilizálás után lyukasszuk ki, így megspórolunk egy pár
fázist. Az alufóliát eleve nem is kell szöggel elõtte kilyukasztgatni,
hiszen a tû úgyis kilyukasztja, amikor a beoltást végezzük. A biztonság
kedvéért két réteg alufóliát tegyünk a poharakra. Az alufóliát gumival is
odafoghatjuk, de vigyázzunk, nem minden befõttesgumi bírja a
sterilizáláskor fellépõ hõt és idõ múlva elszakad. Jobb,
ha cellux-szal is leragasztjuk. A poharakat hagyjuk kihûlni
szobahõmérsékletre. |