Cim: A baglyok nem azok, aminek látszanak
Szerzo:
Mufaj: esszé
Forras:


A Tuskó Lady és Briggs õrnagy alkotta furcsa páros mintha csak egy gótikus horror groteszk testvérpárja lenne - Twin Peaksben a jó erõi sem egyértelmûen vonzó figurák. Õk azok, akik emberfeletti képességeikért jócskán megfizettek: a Tuskó Lady a világban nem találja a helyét, az õrnagy az emberek között. A Fekete-barlang felkutatása persze amúgy sem lehetne felhõtlen feladat - a szereplõk kiismerhetetlensége azonban csak még baljósabbá teszi a keresést.
Tuskó Lady: Isten hozott Twin Peaksben. A nevem Margaret Lanterman. Twin Peaksben lakom, általában Tuskó Ladyként ismernek. Ennek persze története van.
Twin Peaksben rengeteg a történet - némelyikük szomorú, némelyikük vicces. Némelyik õrületrõl és erõszakról mesél. Némelyikük teljesen átlagos. Mégis, minden történetben van egy csöppnyi misztikum - az élet misztériuma. Néha a halálé. Vagy az erdõké. Az erdõk körülveszik Twin Peakst."
Hogy bevezethessem ezt a történetet, hadd fogalmazzak így: a "tûz" történetét meséli el - bár kevesen értik, ez mit jelenthet. Sokak története ez, de egyvalakivel kezdõdik. Ismerem azt a valakit. A lány, aki a sokakhoz elvezet: Laura Palmer. Igen, Laura az."
Margaret Lanterman, vagyis a Tuskó Lady Twin Peaks hivatalos félkegyelmûje, a klimaxon túli nõ, aki férjét elveszítve azt képzeli, hogy annak lelke beköltözött a mindenhova magával cipelt méretes fadarabba (nászajándékba kapta néhai férjétõl), s onnan beszél hozzá - "bár nem ítél". Ez legalábbis az általános vélemény. Cooper talán sejti, hogy a tuskók Twin Peaksben mindig titkokat rejtegetnek (Laura zsákba csavart tetemére is egy hatalmas tuskó alatt lel rá Pete Martell), talán csak intuíciója vezeti erre - az azonban bizonyos, hogy hisz a Tuskó Lady látomásaiban. Ez pedig gyakran a legkaotikusabb idõkben nyújt segítséget a nyomozásban.
Tuskó Lady: Sötétség. Nevetés. Baglyok röpülnek. Sok minden le van zárva. Nevetés. Két férfi, két nõ. Fények cikáznak az erdõben a hegy gerincén. A baglyok közel vannak. A sötétség lassan utoléri õt. Aztán csönd. Lépések. Egy férfi elmegy mellette. Távoli sikolyok. Borzalom. Borzalom. Egy hang.
Cooper: Férfi vagy nõ?
Tuskó Lady: Nõ. A baglyok hallgatnak.
Hogy a Tuskó Ladyt alakító Catherine E. Coulson bekerült a sorozatba, az csöppet sem tekinthetõ különösnek. Õ ugyanis nem csak hogy elsõ felesége volt a Pete Martellt alakító Jack Nance-nek, akivel David Lynch az Eraserhead forgatása idején gyakorlatilag együtt élt, de az említett kultuszfilm segédoperatõre is volt. Karaktere, a Tuskó Lady figurájának megteremtése azonban annál meglepõbb - pontosan, ahogy a Tuskó Lady mondja mindennek története van. Catherine és a Tuskó Lady pontosan szemléltetik Lynch különös ízlését és preferenciáit - nagy nevek helyett egyedi szereposztás, bizarr humor és természetesen a fenyõk szeretete. Igen, Lynch esetében a fenyõ igazi családfának tekinthetõ - erdõmérnök apja pontosan azon ponderosa fenyõ kutatásának szentelte életét, melybõl a Tuskó Lady tuskója is készült.
Emellett Cathrine Coulsonnak köszönheti nevét a sorozatbeli Catherine is - Jack Nance Ó, Catherine! felkiáltása megragadt Lynch emlékezetében. Catherine Coulson a valóságban nem igazán közéleti figura - bár jó pár neves produkcióban feltûnik a neve, õ megmaradt amatõr dokumentumfilmesnek. Ilyetén színészi és operatõri pályájából is csak kevés filmet említhetünk, ezek azonban nagyrészt egészen kivételes alkotások. Így az Eraserhead mellett operatõrként részt vett a Cowboy and the Frenchman, a Star Trek második sorozata és az Éjszaka a Földön Los Angeles-i epizódjának forgatásában is.
Különcségében persze az egyszerre komikus és csodálatra méltó Briggs õrnagy sem marad el a kisváros fura lakóitól. Lenyûgözõ intelligenciája, szertartásos beszéde és viselkedése, "szigorúan bizalmas" munkaköre persze amúgy sem tennék számára könnyûvé a beilleszkedést. Ha nem is közéleti figura, szerepe vitathatatlan: õ az, aki racionalizálni képes a misztikumot, és jelentésekké szelídíteni a természetfelettit - õ a légierõ Kék Könyv projektjének irányítója. Tökéletes viszonyt ápol feleségével, és láthatóan képtelen megérteni saját fiát; akaraterejével és tartásával õ a sorozat morális óriása, akit még a testet öltött gonosz, Windom Earle sem tud megtörni.
Tuskó Lady: Csillogó tárgyakat visel a mellkasán.
Briggs Õrnagy: Igen, így van.
Log Lady: Roppant büszke rájuk, nem?
Briggs Õrnagy: Nem, a cél elérése önmaga jutalma. A büszkeség csak eltorzít mindent. Tejszínt?

máskor, de szintén a Double R-ben:
Bobby: Apa?
Major: Igen, fiam?
Bobby: Pontosan mit dolgozol?
Major: Ez szigorúan bizalmas.
Bobby: Ó.
Karakterszínész, festõ, szobrász, formatervezõ, színészprofesszor, az USA hadseregének hivatásos századosa - Don S. Davis sok mindennel foglalkozott már életében. Kisvárosban nõtt fel, apja a helyi fûrészüzem tulajdonosa volt. Fia mûvészi ambícióiban egyáltalán semmi kivetnivalót nem talált, sõt külön kis mûhelyt rendezett be neki, ahol szobrászkodni és faragni tanulhatott. Nem csoda hát, hogy mire felnõtt, az alkotás lételemévé vált. Mûvészeti iskolába járt; képzõmûvész- és színészdiplomát is szerzett. Miután végzett az egyetemen, jelentkezett katonának, ahol a tengerészgyalogosságnál egészen a százados rangig jutott, mindössze három év aktív szolgálat alatt, melyet Koreában teljesített.
Miután leszerelt, újra beiratkozott az egyetemre, hogy doktori címet szerezzen színészetbõl, és aktívan tanította is a színészmesterséget a vancouveri egyetemen egészen 1987-ig, amikor is otthagyta az egyetemet, hogy életét a filmezésnek szentelhesse. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szerepelt volna már azelõtt is számtalan tévésorozatban. Szinte nem volt olyan híresebb sorozata a 80-as és 90-es éveknek, melyben ne vett volna részt. Így feltûnt a Star Trek-ben, a McGywer-ben, a Cobrá-ban, a Columbó-ban, sõt az X-Akták-ban õ alakította Scully apját.
Emellett természetesen kisebb szerepeket kapott olyan nagyszabású produkciókban, mint a Nicsak, ki beszél és folytatásai, a Hasznos holmik, a Cliffhanger vagy a Fegyencjárat. Elsõsorban tévés színész, jelentõsebb szerepet nagyjátékfilmben nem kapott. Az évek során szokásává vált, hogy az általa nem nagyra értékelt produkciókban (mint például az utolsóként említett két film) a Don S. Davis helyett szimplán Don Davisként szerepeljen.
Filmezés ide vagy oda, Don élete szerelme mindig is a képzõmûvészet maradt. Több mint 40 éves alkotói karrierje során világszerte számtalan kiállítást rendeztek, fõleg természetesen grafikáiból, melyeket weboldalán is bemutat. Manapság Vancouverben él, ideje nagy részét mûtermében vagy golfpályáján tölti. Nagy álma, hogy "egyszer végre legalább az ütõt rendesen tudja tartani".