Cim: Gyilkosság történt Twin Peaksben
Szerzo:
Mufaj: esszé
Forras:


Twin Peaks seriffjének hivatala csendes hely volt - egészen a Palmer-gyilkosságig. Látogatói egy tipikus kisváros tipikus rendbontói: randalírozók, gyorshajtók, piti bûnözõk. A csendet legfeljebb a telefonba csacsogó Lucy verte fel, de persze itt is minden megváltozik, miután Lara hulláját felveti a víz. Sorozatunk újabb részében annak jártunk utána, mi történt Truman seriffel, Sólyommal, Andyvel és a bájos kis Lucyvel a sorozat után.

A nyíltszívû Truman seriff
Truman seriff egyértelmû figura. Nem vaskézzel, de meggyõzõdéssel irányítja hivatalát és embereit; hisz Twin Peaksben és a jó létezésében. Truman könyvesházi fiú. Szerelmes Josie Packardbe. Tiszteli Coopert és az emberi értékeket.
"Truman: Azt hiszem, be kéne vennem valami gyógyszert.
Cooper: Ó, miért is?
Truman: Kezdem egy kicsit úgy érezni magam, mint... Dr. Watson."
A Truman seriffet alakító Michael Ontkeanrõl már ifjúkorában úgy tûnt, hatalmas sikereket fog elérni - a jéghokipályán. Egész fiatal korát a jégen töltötte, saját bevallása szerint az egyetemre is azért jelentkezett, hogy majd a profiligában játszhasson, végzõs korában az Egyesült Államok legjobb pontszerzõjének bizonyult. Élete azonban mégis más irányt vett. Történt ugyanis, hogy a kanadai fiú két barátnõjével stoppolni indult Amerikában.
A lányok hazatértek, õ leragadt Hollywoodban; meg akart nézni egy stúdiót belülrõl is. Kiszúrt egy kanadai nevet, Norman Jewisonét, bekopogott hozzá... és a következõ héten már forgatott. Pályája a Twin Peaks-ig felfelé ívelt, játszott együtt Meryl Streeppel, Whoopi Goldberggel, sõt, elsõ szerepeinek egyike rögtön fõszerep - Orson Wellesszel játszott együtt a Necromancy címû horrorban. Még a sorozat elõtt egy idõre abbahagyta a színészkedést - motorjaival foglalkozott fõleg. Adta-vette, csereberélte õket.
A sorozat után - megmagyarázhatatlan okokból - egyre kisebb szerepeket kapott, fõleg tévéfilmekben. Beskatulyázták - Disney-filmekben õ lett az egészséges természetjáró, s különféle Danielle Steel-adaptációkban a szeretõ férj. Hasonló a helyzet a valóságban is: Ontkean példás családapa, két leány apja. Felesége Jamie Smith Jackson színésznõ.

Sólyomnyomozó
Sólyom nyomozó a sorozat legtisztábban spirituális figurája - õ az, akihez képest még Cooper is túlságosan földhözragadt alak. Az indián származású Sólyom bár nem feltûnõ jelenség - a Twin Peaks-ben sem - gyakran viszi elõre a nyomozást Coopernek adott tanácsaival. Szûkszavú és zárkózott, igazi filmindián modern kiadásban.
"Albert: Ha el kell utaznod a szellemvilágba, hát utazz el - álldogálj a vulkán peremén - álldogálj egyedül; vagy járd el a táncot is, engem nem érdekel. Csak találd meg ezt a szörnyeteget, mielõtt újra belénk harap.
Cooper: Isten látja lelkemet, nem tudom, hogy induljak el.
Sólyom: Már az ösvényen állsz. Nem kell tudnod, hová visz téged. Elég, ha követed az ösvényt."
A Sólyom nyomozót játszó Michael Horse számos kultúra gyermeke: yaqui indián, apacs, svéd, spanyol és amerikai õsökkel is rendelkezik. Mellesleg nem csak gyökerei nyúlnak vissza a törzsi múlthoz, de õ maga is - bár New Yorkban lakik, rendszeresen visszajár a rezervátumokba feltöltõdni és ihletet meríteni.

Ha kérdezik róla, általában Sólyom nyomozót jelöli meg kedvenc szerepeként. A forgatáson összebarátkozott David Duchovnyval, akivel 1994-ben újra együtt játszhatott egy X-akták-epizódban, ahol Horse - természetesen - indián fõnököt alakított. Nagy népszerûségre tett szert a nõnek öltözött Duchovnyról készült fényképével. "Elvittem a forgatásra és azzal riogattam a stáb tagjait, hogy randiztam David nõvérével."

Játszott az Érinthetetlenek-sorozatban, de az elsõ idény után kilépett, mivel úgy találta, az általa alakított karakter jelleme nem fejlõdik az epizódok során. Az 57-es utas-ban gonoszt alakított, a Lakota Woman-ben indián aktivistát. A Roswell-ben Feketefa nyomozó szerepével bízták meg, s bízva képességeiben, a sorozat mindent eldöntõ pilotjának elkészítéséhez is felkérték.
Öblös hangja és kellemes orgánuma miatt gyakran kérik fel szinkronhangnak, így hozzájárult a Gargoyles, a Cowboys Of Moo Mesa, a Johnny Quest és a Captain Planet sikeréhez is. Nemrégiben border collie-ját felkérték egy szereplésre a Killer Dogs From Space címû filmbe. Ha kikapcsolódásra vágyik, Arizonába tér vissza. "A törzs néhány öregje egészen nevetséges alak. Odajönnek, beszélgetnek, aztán kibökik: Láttam az utolsó filmedet. Ócska volt. Mindenki kritikusnak képzeli magát."

Lucy és Andy
Brennan nyomozó, vagyis Andy és filmbeli barátnõje, Lucy felelõsek civakodásaikkal és családi életükkel a sorozat szappanopera jellegéért. Ilyetén ki is lógnak a Twin Peaks-bõl, semmi groteszk, vagy transzcendentális nincs bennük. Lucy, kinyúlt piros pulóverével és izléstelen sminkjével és a csetlõ-botló, ügyetlen - vagy együgyû - Andy állandóan elfeküdt hajával és monológjaival saját spermájáról bármelyik porszívózás szüneteiben megtekinthetõ sorozat hõsei lehetnének. Hogy annyira mégse legyen egyértelmû a helyzet, a hórihorgas Andy egy nagy bravúrt azért bemutat a sorozatban: õ fejti meg a Bagoly-barlanghoz elvezetõ térkép rejtélyét.
"Andy: Lucy!
Lucy: Igen?
Andy:
Lucy: Andy?"
Máskor:
"Andy: Ide figyelj, Lucy Moran, és figyelj jól. Amikor a Tacoma Spermabank donorokat keresett, természetesen jelentkeztem. Polgári kötelességem ez, és szeretem a bálnákat. Egy rutinvizsgálat kiderítette, hogy steril vagyok. Persze azt gondoltam, ez azt jelenti, hogy nem kell megmosakodnom, de az orvosok elmondták, hogy nem lehet gyerekem. Úgyhogy most akarom tudni, hogy neked miért lesz és ez hogy lehet."

A pletykák szerint AIDS-ben elhunyt és régen eltemetett Harry Goaz a valóságban él és virul, minden szabad idejét az általa kidolgozott faszobrászatot és fényképezést egyesítõ módszernek szenteli. Bár valódi mûvész, Harry nem hivatásos színész. Megjelenését a sorozatban autóimádatának köszönheti.

Amikor még hivatásos sofõrként dolgozott, egy alkalommal utasa nem más volt mint maga David Lynch, aki egyébként a legendás énekes és nagy Elvis-vetélytárs Roy Orbison tiszteletére rendezett fesztiválra utazott beszédet tartani. A szintén fanatikus autógyûjtõ Lynch és Harry könnyen megtalálták a közös nevezõt - az út végén a rendezõ szerepet ajánlott a késõbbi Brennan nyomozónak, mely szerep természetesen debütáló alakítása is volt.
Goaz a Twin Peaks-sorozat és mozi után csak egyetlen filmben szerepelt, Soderbergh Pusztító szenvedély-ében õrt alakít. Manapság ideje nagy részét speciális fotoemulziók és faszobrok társaságában tölti. Imád olvasni (Tennessee Williams és Truman Capote a kedvencei), és állítólag mindent tud, amit élõ ember az autókról tudhat.
Az apró, szõke és butácska Lucy Moran amellett, hogy Andy barátnõje, Truman seriff titkárnõje és a városka közösségi estjeinek fejhangú bemondónõje. Lelkes rajongója a sorozatoknak és a romantikus regényeknek. Élete legnagyobb eseménye gyermeke apjának kilétérõl folytatott vita Andy és a vigyorkirály Dick között.
A seriff hivatalában:
"Truman seriff: Mi újság, Lucy?
Lucy: Hála Jade-nek, Gerard úgy döntött nem öli meg magát. És a végrendeletét is megváltoztatta, a Tornyot nem Emeraldra, hanem Jade-re hagyja. De Emerald kideríti, és megpróbálja elcsábítani Chetet, hogy az adja oda neki a végrendeletet, hogy õ megsemmisíthesse. Montana meg akarja ölni Gerardot, hogy a Torony rá és Emeraldra szálljon, de én azt hiszem, hogy Jade õt is át akarja ejteni, és ezt õ nem tudja még. Szegény Chet!
Truman seriff: Úgy értem, mi újság itt?"

A Lucyt alakító Kimmy Robertson életérõl keveset lehet tudni. Karrierjének csúcsát a sorozatban érte el, ezek után még együtt szerepelt a Twin Peaks-ben szintén felbukkanó David Duchovnyval a Kipurcant a bébicsõsz, anyának egy szót se címû vígjátékban, majd több moziszerepet nem kapott. Többnyire felejthetõ tévésorozatokban tûnt fel, s hangját adta különféle animációs filmekhez, így a Stuart Little, kisegér-ben õ szinkronizálta a versenyvezetõt, és az õ hangján szólalt meg a Simpsons eredetijében Samantha Stanky, a kis csábító, aki sikeresen egymásnak ugrasztja Bartot és Milhouse-t.
Sorozatunk következõ részében a Palmer családot mutatjuk be. Addig is álljon itt egy Andy és Lucy szerelmének oltárul állított oldal címe.
Isten hozott Twin Peaksben!
Sorozatunk elsõ részében annak jártunk utána, mi történt az FBI és a DEA nagyon is különleges ügynökeivel.