Cim: Isten hozott Twin Peaksben!
Szerzo:
Mufaj: esszé
Forras:


Twin Peaks - a filmtörténet egyik legegyedibb, legmisztikusabb, legjobban kitalált figurákat felvonultató, egyszóval legzseniálisabb sorozata. Mégis, hiába a tökéletes casting, karrierjük során a színészek egyike sem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. Az [origo] sorozatában annak nyomába eredt, vajon mi várt Cooper ügynökre és Windom Eaerlre, Bobra, az Óriásra és a Tuskó Ladyre a Twin Peaks után.

Isten hozott Twin Peaksben, ebben a gyönyörû vidéki kisvárosban, mely ugyanúgy szimbóluma Amerikának, mint New York felhõkarcolói. Isten hozott a kisvárosok Amerikájában, a béke, a fenyõillat és a cseresznyés pite földjén. Isten hozott Twin Peaksben, az idilli kis pár tízezres lélekszámú településen valahol északnyugaton, mindössze öt mérföldre a kanadai határtól. Hidd el, mindez csupán a felszín.
Minden elromlik ugyanis, mikor egy ifjú lány, a helyi gimnázium királynõje, az angyalként imádott Laura Palmer mûanyag zsákba bugyolált meztelen tetemét felveti a helyi tó, s a hullámok pedig egyre csak nagyobbak és nagyobbak lesznek. Amikor pedig az erdõbõl egy életben hagyott, de brutálisan megkínzott és félõrültre vert nõ keveredik elõ, a helyi seriff úgy látja: segítséget kell igénybe vennie. Megérkezik Dale Cooper, az FBI különleges ügynöke, hogy átvegye a nyomozást. A városka élete fenekestül fordul fel, ahogy az egyre megdöbbentõbb igazságokra sorra fény derül.

Twin Peaks - a filmtörténet egyik legegyedibb, legmisztikusabb, legjobban kitalált figurákat felvonultató, egyszóval legzseniálisabb sorozata. Mégis, hiába a tökéletes szereplõválogatás, és maga a Twin Peaks nyújtotta reklám, a karrierje során a színészek egyike sem váltotta be a hozzá fûzött nem kis reményeket. Sorozatunk elsõ részében annak jártunk utána, mi történt az FBI és a DEA nagyon is különleges

A Kyle MacLachlan alakította Dale Bartholomew Cooper, ismertebb nevén Cooper ügynök egyértelmûen a sorozat központi figurája. Pedantériája és vonalassága, megérzései és intelligenciája szöges ellentétben állnak néha fogyatékosra emlékeztetõ megjegyzéseivel és gesztusaival ("Nézd, kacsák" valamint az ökölbe szorított kéz és felfelé emelt hüvelykujj). Cooper figurája hosszú idõ után az elsõ próbálkozás arra, hogy egy filmszereplõ pusztán tisztességességével megnyerõ legyen.
"Sternwood bíró: Nos, Cooper ügynök, milyennek találja a föld ezen szegletét?
Cooper: Maga a mennyország, uram!
Sternwood: Nos, ezen a héten volt a mennyországban némi gyújtogatás, néhány gyilkosság, és megpróbáltak eltenni egy szövetségi ügynököt láb alól.
Cooper: A menny hatalmas és érdekes hely, uram!"

A Coopert alakító Kyle MacLachlan a sorozat fõszerep-lõinek máig is egyik legaktívabb színésze. Bár minden adottsága megvolt ehhez, a szupersztári státust soha nem érte el. A sorozat után vagy kisebb filmekben játszott nagyobb szerepeket, melyeket eleve nem is szántak nézõcsalogatónak és kasszasikernek - ilyen például a Per Josef K.-ja, vagy a Doors Ray Manzarekje -, vagy hatalmas bukással végzõdtek, mint a Showgirls vagy a Flintstones. Legnagyobb - és talán egyetlen egyértelmû - sikerét mint a Sex and the City házastársi kötelezettségeit teljesíteni képtelen házastársa érte el. Emellett Kyle a West End színpadain is aktív, a legnehezebb szerepeket is bátran osztják rá.
A skót származású MacLachlan a valóságban jóval szerencsésebb hódító, mint a Sex and the City-ben. Még a forgatás során elnyerte ugyanis a Donna szerepét alakító Lara Flynn Boyle kegyeit, hogy aztán õt két után a szupermodell Linda Evangelistara cserélje le. Vele 1998-ban szakított, nem sokkal ezután egy Coophoz illõ helyen, egy csontkovács rendelõjében ismeri meg Desiree Grubert, egy manhattani divatcég sajtósát, akivel azóta elválaszthatatlanok; idén nyáron egybe is keltek.
Cooper nagy ellenfele Twin Peaksben az õsgonoszt megtestesítõ Windom Earle, a Fekete Barlang különleges ügynökbõl árulóvá lett kutatója.
"Cooper: Windom agya olyan, mint a gyémánt. Hideg, kemény és briliáns."
Az õrült zsenit megtestesítõ Kenneth Welsh ma már hatvan éves. Nagyobb moziszerepet gyakorlatilag egyetlenegyet sem kapott, ám mint tévés, igazi tótumfaktum. Több mint száz produkcióban szerepelt, mint színész, tucatnyinak producere is volt. Saját bevallása szerint folyamatosan azért dolgozik, nehogy elfelejtsék. Pályafutásának csúcsa maga a sorozat volt.

A Dennis ügynök-ként harisnyakötõben és kifestve megjelenõ David Duchovny színészi karrierjének indulása nagyjából egybeesik a Twin Peaks 1990-es indulásával. A jelentéktelen sorozatbeli szerepe után, mielõtt beleesett volna az X-akták csapdájába, játszott még néhány felejthetõ szerepet a Beethoven és a Kipurcant a bébicsõsz, anyának egy szót se produkciókban. Fox Mulder figurája azonban olyannyira rányomta a bélyegét a Duchovny-brandre, hogy attól soha nem is sikerült megszabadulnia, bár tett néhány gyenge próbálkozást (Istent játszva, Evolúció).
Duchovny, aki csak nemrégiben zárhatta le végleg az X-aktákat, a hírek szerint példás családapa. Felesége, Tea Leoni nemrégiben szülte meg a klán második gyermekét.
Az ügynökök gyöngyszeme minden bizonnyal a mindenkivel kötözködõ Albert Rosenfeld, akinek majdnem sikerül még a békés Truman seriffel is felpofoztatnia magát. Az állandóan grimaszoló és hangsúlyozott le nem alacsonyodó személyiségre a korona akkor kerül fel, mikor Albert kifejti: õ valójában érzõ és szeretõ lélek.
"Albert: Elvégeztem Jacques Renault boncolását. A gyomortartalma a következõkbõl állt, lássuk csak: sörösdobozok, egy marylandi rendszámtábla, egy fél bicikligumi és egy kis fabábú. Pinokkió, ha nem tévedek.
Cooper: Viccelsz.
Albert: Szeretek egy vidám generáció tagjaként gondolni magamra."
Miguel Ferrer a valóságban Albertnél jóval vonzóbb figura, született szórakoztató, Rosemary Clooney és Jose Ferrer gyermeke, George Clooney unokatestvére. Mielõtt színész lett volna, még Bing Crosbyval is zenélt együtt. A Robotzsaru-t életre hívó gonosz céges figurája után a sorozatban a jó oldalán áll ugyan, ezután azonban jó néhány komédiában újra a karakteréhez jobban passzoló rosszfiú szerepkörébe tér vissza (A nagy durranás 2, Zsarulesen 2.). Láthatjuk olyan nagy sikerû televíziós sorozatokban is, mint a Vészhelyzet vagy az Alf. Legutoljára a Traffic szorult helyzetébõl vádalkuval szabadulni akaró dealereként jelent meg a mozivásznon.

Ferrer emellett nem a szupersztárok viasszoborhoz hasonlítható életét éli, kizárólag mozifilmekben és elit vendéglõkben mutatkozva, amellett, hogy színpadon játszik és rendez, zenél és minden lehetséges dologról kifejti a véleményét, még két ( The Comet Man; Trypto, The Acid Dog) képregénysorozat tervezésére és felfuttatására is maradt ideje. Felbukkant - néha saját kérésre - az összes kultikus sorozatban pl. Magnum, Miami Vice, Hill Street Blues.

Végére hagytuk a magát a sorozatba végül becsempészõ alkotót, David Lynchet, akinek zsenije, bár õ maga csak néhány epizódot rendezett - többek között azt a bizonyos hátborzongatóan szürreális utolsó részt -, sikerre vitte a Twin Peaks-t. A sorozatban is kellõen abszurd figurát választott magának: a nagyothalló és ezért folyamatosan üvöltõ extrovertált Gordon Cole ügynök-öt, Coop jóindulatú fõnökét, aki hozzá hasonlóan rajong a cseresznyéspitéért és a kávéért.
Gordon: MA KÜLÖNÖSEN EMLÉKEZTETSZ ENGEM EGY APRÓ, MEXIKÓI CSIVAVÁRA, COOP!
David Lynch filmtörténeti legenda, filmjei (Kék Bársony, Útvesztõben, Igaz történet és legutoljára a Mullholland Drive) egytõl egyig klasszikusok, évtizedek óta sikeresen bosszantják és hozzák lázba felváltva a rajongókat és ellenzõket. Pályafutásának bemutatása jócskán meghaladja e cikk lehetõségeit.
Sorozatunk következõ részében Twin Peaks rendõrségének figuráit vesszük nagyító alá.